FastighetFI varnar för sårbar fastighetssektor
23/11/2021 1min lästid

FI varnar för sårbar fastighetssektor

23/11/2021 1min lästid
FI varnar för sårbar fastighetssektor

Erik Thedéen, generaldirektör. Pressbild: Finansinspektionen

Sverige bygger upp risker i takt med återhämtningen av ekonomin efter pandemin, skriver Finansinspektionen (FI) och varnar för en sårbarhet inom fastighetssektorn.

Den globala ekonomiska återhämtningen har varit starkare än väntat, bland annat till följd av kraftfulla stödåtgärder. Detsamma gäller för läget i svensk ekonomi. Stödåtgärderna har bidragit till att konkurser och kreditförluster begränsats, skriver myndigheten i sin nya stabilitetsrapport.

Samtidigt har åtgärderna spätt på det höga risktagandet och stigande tillgångs- och bostadspriser. Skulder för hushåll och kommersiella fastighetsföretag har ökat betydligt och i synnerhet fastighetsföretagen har blivit mer sårbara under pandemin.

− Det är hög tid att åter bygga motståndskraft så att vi kan motverka nästa kris. Risktagandet på finansmarknaden är fortsatt högt och vi ser att fastighetsföretagen har blivit mer sårbara. Det är därför dags att flytta fokus från stöd till riskhantering, säger generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!