FastighetPandemin har fördröjt balkongbyggen
12.07.2021 11:59 3 min lästid

Pandemin har fördröjt balkongbyggen

12.07.2021 11:59 3 min lästid
Foto: Hemnet

Foto: Hemnet

..."men intresset kvarstår”.

Myrna Whitaker
0

Få branscher lämnas oberörda av coronaviruset. Att bygga ut balkong tar nu längre tid än vanligt – trots ett fortsatt stort behov från konsumenter.

Att bygga ut en fastighet med balkong är oftast en väl värd investering. Det menar Boolio, som i sin rapport från 2019 fastslår att det ökar värdet på bostaden med uppemot 100 000 kronor. Då har den boende troligtvis tjänat tillbaka investeringen – och dessutom ökat sin trivsel under tiden.

Det kan vara en anledning till att intresset för att bygga balkong på senare år har skjutit i höjden. Men pandemin har gjort processen mer omständlig – där framför allt materialleverenser har tagit längre tid än vanligt.

– Av vad jag hört från våra medlemmar så blev väldigt mycket uppskjutet i början. Det togs senare upp under hösten, men har delvis kommit i gång nu. Det kan fortfarande dröja med leverans av material, säger Fredrik Johansson, som administrerar Balkongföreningen.

Han ser ett par utmaningar med balkongbygge. Det är bland annat bärigheten på befintliga balkonger, och inglasning i efterhand där det inte alltid är rätt dimensionerat.

Enligt Johansson är bygglov inte svårare att få för balkonger än för andra husbyggnationer, men beror på vilken miljö man gör det i.

 – Det tar inte längre tid att få det, men det är väldigt beroende på läget ifall det beviljas. Så klart är det svårare att få det godkänt i till exempel innerstan, säger han.

Text av Fredrik Fahlman

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!