Fastighets arkiv
2 min lästid

Här är Årets Byggnadsvårdare 2014

3:e oktober 2014, 06:18
Här är Årets Byggnadsvårdare 2014
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Årets Byggnadsvårdare 2014 är korade! Under Byggnadsvårdsföreningens branschmingel på Hamburgerbryggeriet i Stockholm utropades tre vinnare till de hedervärda priset inom kategorierna Försvara, Vårda och Utveckla.

Stort engagemang, mycket kunskap och viktig kreativitet – så kan man sammanfatta årets motiveringar. Tre vinnare mottog under torsdagskvällen utmärkelsen Årets Byggnadsvårdare när branschen ännu en gång samlades för den prestigefulla utdelningen.

I kategorin försvara fick Nils Johan Tjärnlund priset för sitt omfattande arbete i syfte att rädda det rivningshotade området Petersvik i Sundsvall. Maria Flinck hyllades för sitt betydelsefulla bidrag till kunskapsspridningen om det gröna kulturarvet och korades Årets Byggnadsvårdare, kategori Vårda. Leva Husfabrik på Gotland fick ta emot priset inom kategorin Utveckla för sitt inspirerande huskoncept att kombinera beprövade, hållbara hantverksmetoder med den moderna efterfrågan på form och flexibilitet.

– Det är en ära och vi är jätteglada att ta emot det här priset! Vi är också väldigt stolta över att kunna säga att vi är fyra kvinnor som grundat och utvecklat det här företaget och idén bakom LEVA-konceptet, sade Helena Bloom som är en av grundarna under sitt tacktal.

Nedan följer fullständiga nomineringstexter till Årets Byggnadsvårdare 2014.

Försvara
Nils Johan Tjärnlund har genom sitt imponerande engagemang för sommarvillorna i Petersvik utanför Sundsvall skapat en stark opinion som engagerat människor i hela landet, inte minst genom Facebooksidan Rädda Petersvik undan rivning. Nils Johan har med beundransvärd uthållighet visat på alternativa lösningar, försvarat sommarvillornas historiska värden och på kuppen bedrivit en föredömlig folkbildning.

Vårda
Maria Flinck har med ett enastående engagemang under många år arbetat med att samla och sprida kunskap om det gröna kulturarvet och hur det skall vårdas. Detta har skett inte minst genom viktiga litterära insatser, nu senast med boken Historiska trädgårdar – Att bevara ett föränderligt kulturarv. I sin yrkesroll som trädgårdsantikvarie är Maria en stark beskyddare av det gröna kulturarvet och omutlig när det gäller att försvara trädgårdars kulturhistoriska värden.

Utveckla
Leva husfabrik har med grunden i ett starkt, ekologiskt tänkande utvecklat trähus med moderna konstruktioner som tar sitt avstamp i byggnadstraditionen. Med ett genomtänkt koncept som även omfattar en ekologiskt ansvarstagande livsstil, har Leva husfabrik visat hur tidigare generationers kunskaper om beprövat byggande med sunda material och hög kvalitet går att kombinera med den moderna familjens behov av ytor, form och flexibilitet.

 

 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0