Fastighets arkiv
2 min lästid

Svenska Ljuspriset går till ÅF

11:e september 2014, 08:01
Svenska Ljuspriset går till ÅF
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Enligt juryns motivering var det samspelet mellan dagsljus, ljussättning och djärv färgsättning som ligger bakom utmärkelsen. Det som ytterligare imponerade på juryn var projektteamets förmåga att förvandla en grå, mörk och trist lokal till en ljus och inspirerande studiemiljö på ett sätt som visar på mycket stor kunskap och innovationsförmåga inom yrkesområdet.

”Projektet har varit en stor och spännande utmaning för oss, berättar Isabel Villar, uppdragsansvarig ljusdesigner. Vårt mål var att skapa en ljusdesign som gör att alla utrymmen på de tre underjordiska våningarna nyttjas, trots att stora områden saknade dagsljus. Om du besöker Annexet idag kan du se att människor sitter i alla skrymslen och vrår på de tre våningarna vilket verkligen glädjer mig.”

Huvudbyggnaden av Kungliga biblioteket i Stockholm är från 1877. Den underjordiska del som kallas för “KB Annexet” byggdes under sent 1990-tal och har renoverats under 2012-13. Annexet består av tre underjordiska våningar med en enda dagsljuslanternin.

Visionen för ljuset i KB Annexet var att samspela med arkitekturen och respondera till de olika aktiviteter som pågår i byggnaden. Ljuskonceptet syftar till att skapa en balans mellan delar i byggnaden med starkt dagsljus och delar som saknar dagsljus. Ljuset har utformats så att det är väl integrerat i arkitekturen och flexibelt att anpassa till olika användares behov så väl som till olika
dagljussituationer över året och dygnet. Att belysa vertikala ytor för att minska kontraster mellan lanterninen och byggnadens mörka delar ökar användningen av hela utrymmet.

Medverkande i projektet:

Brukare: Kungliga Biblioteket

Beställare: Statens Fastighetsverk

Ljusdesigner: Isabel Villar, Daniel Hodierne, Majid Miri, Ljusarkitektur
– ÅF Lighting

Arkitekt: Murman Arkitekter, Hans Murman, Lars Johan Tengnér,
Helena Ljungberg Manrell, Tarja Berggren

Elkonsult: Sweco Systems

Elinstallatör: El linjen

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0