2020-11-23 230 meter högt vindkraftverk kollapsade https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/03/vestas.jpg

230 meter högt vindkraftverk kollapsade

Vindkraftspark
Vindkraftsparken höll på att byggas och var tänkt att sättas i drift i december. (Genrebild). Foto: Vestas Wind Systems AS
Vindkraft

Ett 230 meter högt vindkraftverk kollapsade natten mot söndag i Jörn utanför Skellefteå. Företaget bakom kraftverket kommer utreda olyckan.
Anders Riis, kommunikationschef på Vestas som byggt kraftverket, säger till Sveriges Radio P4 Västernorrland man nu stoppar alla kraftverk i parken som en säkerhetsåtgärd.

Vestas stoppar nu den planerade uppstarten av vindkraftsparken i Jörn utanför Skellefteå och man kommer gå igenom varje vindkraftverk för sig för att säkerställa att de är säkra. Anders Riis menar att det är för tidigt att säga vad anledningen är att vinkraftverket kollapsade i helgen men betonar att ingen skadades vid tillfället. Man kommer nu att utreda händelsen tillsammans med energibolaget som äger parken och eventuellt en utomstående aktör. Vestas har totalt byggt 75 000 kraftverk och Anders Riis menar att det är väldigt sällsynt att en sådan här olycka sker men säger att det har hänt dom förut.

– Ja, precis som med alla andra stora industriella byggnader kan vindturbiner kollapsa och vi har sett att det skett förut. Men med ungefär 75 000-80 000 vindkraftverk så är det här extremt sällsynt.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!