2019-10-21 Stort intresse för vindkraft https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/10/ox2-webb-vindkraft.jpg

Stort intresse för vindkraft

Projekt Valhalla 366 MW är under byggnation. Foto: Joachim Lagercrantz
Vindkraft

Just nu bygger OX2 bygger 14 vindparker i Norden vilket motsvarar över 1 gigawatt vindkraft och en investeringsvolym på cirka 12 miljarder kronor.

Sverige och Finland är i särklass de länder där efterfrågan är som störst, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Det är en stark efterfrågan på vindkraft, särskilt i Sverige och Finland som har Europas bästa förutsättningar för vindkraft. Vi bygger idag utan statligt stöd, enbart på marknadens villkor och billigare än någon annanstans, säger Paul Stormoen, vd på OX2 i ett pressmeddelande.

Byggs mest landbaserad vindkraft

Sverige är det land i Europa som det byggs mest landbaserad vindkraft just nu. OX2 bygger för närvarande cirka 770 MW i Sverige, vilket kan jämföras med att cirka 700 MW vindkraft totalt driftsattes i Sverige under 2018 (enligt Energimyndigheten).

– Teknikutvecklingen inom vindkraft har gått oerhört snabbt, på bara några år har effekten mångdubblats samtidigt som kostnaderna sjunkit drastiskt. Vindkraftens låga kostnader ger förutsättningar för en stabil tillväxt framöver. Sverige som land borde ta vara på vindkraftens enorma potential för att attrahera elintensiv industri och exportera el till länder som inte klarar av att leva upp till sina klimatmål. Klimatkrisen är akut och vi behöver lägga in en högre växel, säger Paul Stormoen.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!