Energi Vindkraft
1 min lästid

Alfrida satte vindkraftsrekord

8:e januari 2019, 13:17
Alfrida satte vindkraftsrekord
Foto: Bixia
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

När stormen Alfrida drog in över landets östra delar, ökade vindkraften i Norden kraftigt. Sammanlagt hamnade vindkraftsproduktionen på cirka 280 miljoner kWh i Norden och i Sverige stod vindkraften för hela 30 procent av den totala produktionen. 

– Siffrorna för utfallet är fortfarande preliminära men det ser ut som att vindkraften nådde rekordnivåer i Sverige och blåste in 134 GWh. Sammanlagt producerades 454 GWh i landet den 1 januari, vilket betyder att vindkraften stod för 30 procent av produktionen. I snitt brukar den ligga på cirka 10 procent, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på elbolaget Bixia i ett pressmeddelande.

Pressade priser

När vindkraftverken går för fullt, som det senaste dygnet, står andra produktionsslag som är dyrare och/eller som går att reglera tillbaka, som exempelvis kondensproduktionen och vattenkraften.

–  När det är mycket vindkraft pressas också elpriset ner. På Nyårsafton låg snittpriset på el i Norden på 51 öre per kWh och sjönk sedan under årets första dygn till 42 öre, säger Matina Rosenberg.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0