2018-10-23 Nordens största subventionsfria vindkraftsprojekt https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/10/ox2vindkraft.jpg

Nordens största subventionsfria vindkraftsprojekt

Bildkälla OX2
Bildkälla OX2
Vindkraft

OX2 har tagit beslut om att bygga fyra vindparker med totalt 25 vindkraftverk (107,4 MW) i Finland. Det blir det hittills största subventionsfria vindkraftsprojektet i Norden. IKEA Retail Finland, som är en del av Ingka Group, finansierar bygget med en överenskommelse om att förvärva parkerna när de driftsätts i början av 2020.

Projektet består av de fyra finska vindparkerna Långmossa, Ribäcken, Ponsivuori och Verhonkulma.

OX2 är nuvarande ägare och har totalentreprenadansvar under byggnationen. OX2 kommer även att ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen när vindparkerna driftsätts i början av 2020. Den totala produktionen uppskattas till ca 380 GWh per år. Vindkraftverken är av märket Nordex N149 4.0-4.5 MW som har en totalhöjd mellan 200 och 230 meter.

”Projektet är en milstope både i vår egen historia och för branschen som visar att vi nu kan bygga vindkraft i Norden utan subventioner. Det är särskilt glädjande att vi kan uppnå detta med IKEA/Ingka Group som vi har samarbetat med i många år” säger Paul Stormoen, vd för OX2 Wind.

“Vi vill påverka människor och miljö på ett positivt sätt genom att driva på omställningen till ett samhälle med låga koldioxidutsläpp. En del av detta åtagande är att bli energioberoende till 2020 och med investeringar i vindparker tar vi ett steg i våra ansträngningar för att producera lika mycket förnybar el som våra globala enheter konsumerar” säger IKEA Retail Finlands hållbarhetschef Jessica Lehtinen.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!