Energi Senaste nytt Energi
2 min lästid

Fördubblat elbilsintresse på ett år

6:e november 2014, 09:47
Fördubblat elbilsintresse på ett år
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

På ett år har intresset för elbilar ökat med 50 procent med omtanken om miljön som största drivkraft. Samtidigt anser många att elbilen fortfarande är för dyr för att den ska ses som ett verkligt alternativ. Det visar Elmätaren, Svensk Energis konsumentbarometer. Bättre batterier och låga elpriser ger dock hopp om att marknaden ska få sig en skjuts.

Fyrtio procent av de tillfrågade i årets tredje Elmätare planerar att köpa ny bil inom tre år. Av dessa överväger tre av tio att köpa en elbil, en ökning med tio procentenheter på ett år. Miljöhänsyn är det överlägset viktigaste skälet till att välja el som drivmedel (58 procent), men ekonomin spelar också in (28 procent).

Trots växande intresse finns det flera anledningar till att vi inte ser ännu fler elbilar på gatorna. Malin Thorsén, projektledare för Ladda Sverige på Svensk Energi kommenterar:

– Framför allt upplever svenskarna (37 procent) att elbilar är dyra. Det stämmer om man bara ser till inköpskostnaden, men både driftskostnader och reservdelar är billigare än för en diesel- eller bensinbil. Till exempel kostar det omkring tre kronor att tanka med el jämfört med drygt tio kronor för annat bränsle.

Ett annat argument för att inte köpa en elbil är bilens räckvidd, det vill säga hur långt det går att köra på en full laddning. Nästan 30 procent av de tillfrågade anser att körsträckan är begränsad. Henrik Wingfors, ansvarig för elfordon på Svensk Energi, menar att även detta är en sanning med modifikation

– För många som överväger att köpa en elbil, är rädslan att stå utan el i batteriet en sak som talar till elbilens nackdel. En genomsnittlig svensk bilresa är dock kortare än 4 mil, så för de allra flesta räcker elbilens batteri till och från jobbet till vardags. Man måste dock ladda bilen över natten eller på arbetsplatsen, en vana som man snabbt lär sig. Batterierna utvecklas också ständigt. Dessutom inser de flesta som prövat en elbil hur lätt och rolig den är att köra.

Detta visar sig också i att fordonsflottan växer. Nyligen rapporterade Power Circle om att antalet laddbara fordon i Sverige ökade med 414 stycken under oktober månad, trots att supermiljöbilspremien tillfälligt är slut. Hittills i år har de laddbara fordonen ökat med 122 procent, eller 3 922 fordon. I slutet av oktober fanns totalt 7 144 laddbara fordon. 60 procent av dessa är laddhybrider och 40 procent fordon med enbart eldrift.

 

#elbilar #elmätare #svensk energis
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0