2019-06-19 Energimyndigheten riggade utdelning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/07/robert_andren_webb-energimyndigheten.jpg

Energimyndigheten riggade utdelning

Robert Andrén - ny generaldirektör och chef för Energimyndigheten från 1 september 2018. Foto: Regeringskansliet
Robert Andrén - ny generaldirektör och chef för Energimyndigheten från 1 september 2018. Foto: Regeringskansliet
Nyheter
Senaste nytt Energi

I en utlysning erbjöd Energimyndigheten fem miljoner kronor till projekt som kunde samordna insatser för energiomställning.

Men nyligen avslöjade DN att myndigheten utåt skapade en öppen process (men egentligen var mottagaren av pengarna redan bestämd). Vem som skulle få pengarna hade Energimyndigheten alltså bestämt redan när de skapade bidraget. 

För dålig ansökan

Men problemet i det hela var att den tänkta mottagaren, Energikontoret i Mälardalen, hade skrivit en för dålig ansökan. Formellt var det Energikontoret i Mälardalen som stod bakom ansökan, de är en del av Föreningen Sveriges Energikontor, och har kontor i Eskilstuna precis som Energimyndigheten skriver DN. Projektet de sökte pengar för skulle samordna de olika avdelningarna i föreningen. 

”Eftersom vi inte har förutsättningar att bara rakt av ge er projektmedel så måste vi göra det genom utlysningar som är öppna och möjliga att söka för alla”, skriver enhetschefen på Energimyndigheten. 

Men det är inte först efter att DN konfronterat myndigheten med specifika uppgifter ur mejlet och vilken dag det skickats som det lämnades ut.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!