Kraftvärme
2 min lästid

Veolia i avtal om nytt kraftvärmeverk

16:e mars 2016, 09:20
Veolia i avtal om nytt kraftvärmeverk
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Finansieringen kring konstruktionen och driften av ett nytt kraftvärmeverk i Porvoo, Finland, är nu klar.

Projektet är ett partnerskap mellan Veolia, Neste och Borealis och motsvarar en investering runt 400 miljoner euro – en milstolpe för Veolia på den nordiska energitjänstmarknaden.

Den 15 december 2015 meddelades att Neste, Veolia och Borealis kommit överens om att bilda ett joint venture-bolag, Kilpilahti Power Plant Limited, för köpet av det befintliga kraftverket och byggandet och driften av ett nytt kraftvärmeverk vid Nestes raffinaderi och Borealis petrokemiska anläggning i Porvoo. De finansiella arrangemangen kring överenskommelsen är nu klara.

Det nya kraftvärmeverket ska producera och leverera processånga till Neste raffinaderi och Borealis petrokemiska anläggning. Det totala investeringsvärdet uppgår till runt 400 miljoner euro och projektet finansieras av de tre partnerbolagen och en grupp finansiella institutioner bestående av Europeiska investeringsbanken(EIB), Nordiska investeringsbanken(NIB) och kommersiella bankerna Bank of Tokyo- Mitsubishi UFJ (BTMU), ING, Nordea, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) och Unicredit.

Som en del av överenskommelsen har Veolia Services Soumi Oy, ett nyupprättat dotterbolag till Veolia Nordic AB, tagit över driftpersonalen vid det befintliga kraftverket från Neste och ingått ett drift- och underhållsavtal kring såväl det befintliga som det nya kraftvärmeverket. Avtalet löper på tjugo år och det uppskattade värdet uppgår till 350 miljoner euro.

– Partnerskapet med Neste och Borealis vittnar om vad vi kan göra för industrin i Norden. Det är också bra ett exempel på resursoptimering eftersom över 80 procent av bränslet till det nya kraftvärmeverket kommer att utgöras av restprodukter från kundernas egna processer, säger Mikael Jansson, koncernchef Veolia Norden.

Miljövinster som följer av att det befintliga kraftverket byts ut är betydliga. Det nya kraftvärmeverket konstrueras i enlighet med de senaste miljöföreskrifterna, inklusive EU-kommissionens direktiv kring industriutsläpp (IED), och förväntas minska koldioxidutsläppen med cirka 20 procent jämfört med idag.

#energi #finland #kraftvärme #kraftvärmeverk #veolia
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0