Energi Kraftvärme
2 min lästid

Sobacken får förnyat miljötillstånd

9:e januari 2015, 13:30
Sobacken får förnyat miljötillstånd
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Den 4 oktober 2012 lämnade Borås Energi och Miljö in en ansökan om ett förnyat miljötillstånd för Sobacken till Mark- och Miljödomstolen. I januari 2014 kom miljötillståndet för verksamheterna på Sobacken; kraftvärmeverk, avloppsreningsverk, biogasanläggning och avfallsanläggning. Därpå följde tid för överklagan och ett överklagande kom in. Överklagandet har varken i Mark- och Miljödomstolen eller i Mark- och miljööverdomstolen beviljats prövningsrätt och nu har deldomen således vunnit laga kraft.

– Vårt arbete med att erhålla miljödom för projektet har genomförts systematiskt även om det har tagit mycket längre tid än vad vi ursprungligen hade förväntat oss, säger Gunnar Peters VD på Borås Energi och Miljö.

Den 13:e november 2014 tog bolagets styrelse ett investeringsbeslut. Nu väntar även investeringsbeslut i Borås Kommunstyrelse samt Kommunfullmäktige innan bygget kan komma i gång.

– Kommer besluten under första kvartalet 2015 kan de nya anläggningarna tas i drift i början på 2018, avslutar Gunnar Peters.

En deldom innebär att vissa frågor är satta på prövotid och ännu ej slutreglerade. Detta gäller t.ex. omhändertagande av aska och hantering av vattenströmmar (dag-, lak-, grund-, och rejektvatten). Prövotidsutredningarna skall slutredovisas till Mark- och Miljödomstolen senast i april 2017, därefter följer slutgil­tiga villkor. Tillståndet ersätter tidigare tillstånd och innebär att de nya anläggningarna måste satts igång inom sju år.

Ett miljötillstånd reglerar var en anläggning får lokaliseras, vilken verksamhet som får bedrivas vid anläggningen och verksamhetens omfattning. Vidare regleras andra förhållanden genom villkor, till exempel hur stora utsläpp av föroreningar till luft och vatten som får förekomma.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0