Kärnkraft
2 min lästid

Regeringen: Fler platser för kärnkraft

11:e januari 2023, 14:24
Regeringen: Fler platser för kärnkraft
Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff där förslag om ändrad kärnkraftslagstiftning presenteras. Foto: Marko Säävälä/ TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Förslaget går nu ut på remiss. Tanken är att lagändringen ska träda i kraft i mars 2024.

– Nu ändrar vi lagstiftningen som gör att det går att bygga fler reaktorer på fler platser än vad som är möjligt i dag, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Förslaget går nu ut på remiss. Tanken är att lagändringen ska träda i kraft i mars 2024.

I dag anger miljölagarna ett tak på tio reaktorer. Dessutom får det bara byggas nya kärnkraftverk på de platser där det redan finns reaktorer, det vill säga Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Dessa bestämmelser tas nu bort, enligt förslaget.

Tidigare har Strålsäkerhetsmyndigheten fått i uppdrag, av den regering som Magdalena Andersson (S) ledde, att se över regelverket. Dessutom har Kristerssons regering öppnat för forskning kring kärnkraftverk. Dagens förslag är ytterligare ett steg i regeringens strävan att bygga mer kärnkraft i Sverige, enligt regeringen.

“Anpassar efter ny teknik”

Förslaget öppnar enligt Romina Pourmokhtari för byggandet av små reaktorer eftersom det ska gå att bygga på andra platser än vad som är tillåtet i dag.

– Vi anpassar lagstiftningen efter ny teknik, säger hon.

Sverige har för närvarande sex reaktorer, av dem är Ringhals 4 för närvarande under reparation. Som mest hade vi tolv.

Var eventuellt nya reaktorer kan tänkas hamna i Sverige, svarar de inte på, det är upp till var behovet finns – något som industrin bäst vet.

– Det får vi se. Det finns mycket att ta hänsyn till, säger Romina Pourmokhtari.

#kärnkraft #regeringen #ulf kristersson
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0