2020-03-02 Vätgasinitiativ för transporter i Norden https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/02/utslapp-klimatmal.jpg

Vätgasinitiativ för transporter i Norden

Klimatmål vägtrafik
Bilden har inget att göra med nyheten. Fotograf: Katja Kircher
Gas
Transport

Nordic Hydrogen Corridor (NHC) är ett ett EU-finansierat initiativ för vätgas inom svensk transport vars syfte är att tillhandahålla emissionsfria transportlösningar.

Nu ansluter sig Statkraft och Everfuel till Hyundai, Toyota och Vätgas Sverige till initiativet. Vätgas Sverige tar över rollen som projektledare för Nordic Hydrogen Corridor.

Initiativet inkluderar bränslecellsfordon samt produktion och distribution av grön vätgas. Statkraft, Europas största producent av förnybar energi och Everfuel, leverantör av komplett distribution för grön vätgas går in som nya partners. Fordonstillverkarna Hyundai och Toyota fortsätter som partners enligt tidigare.

40 kommuner intresserade

Omkring 40 kommuner och städer har uttryckt sitt intresse för vätgas som en lösning för nollemissionstransport i Sverige, det skriver Vätgas Sverige. Partnerna inom NHC arbetar vidare med att utreda de mest kvalificerade orterna för att säkerställa att det finns tillräcklig efterfrågan innan man fattar investeringsbeslut och går över i implementeringsfas. Den totala budgeten uppgår då till 200 miljoner kronor och delfinansieras av EU-programmet Connecting Europe Facility (CEF).

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!