2019-06-04 Nytt avtal mellan Swedegas och FordonsGas https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/06/gas-fordonsgas-swedegas-webb.jpg

Nytt avtal mellan Swedegas och FordonsGas

Foto: Swedegas
Gas

Ett nytt avtal mellan FordonsGas och Swedegas säkrar tillgången till det förnybara bränslet LBG – något som efterfrågas av både rederier och deras kunder.

Sedan hösten 2018 finns en fast bunkringsanläggning för flytande gas i Göteborgs hamn, som ägs och drivs av Swedegas. Redan vid premiären bunkrades både LNG och LBG.

Hållbar mobilitet

Anläggningen i Göteborgs hamn är öppen för alla leverantörer som vill erbjuda sjöfarten att bunkra flytande gas. FordonsGas, som är en del i Air Liquide Group, är Sveriges enda producent av LBG, och kommer genom avtalet med Swedegas att leverera flytande biogas till bunkringsanläggningen.

– Vi levererar lösningar för hållbar mobilitet och vi ser fram emot att vara en del av satsningen på LBG till den marina sektorn. Att erbjuda LBG till sjöfarten är ett naturligt steg för oss och med avtalet med Swedegas har vi gjort ett långsiktigt åtagande, säger Emil Glimåker, Director Nordic Countries, Air Liquide Advanced Business & Technology i ett pressmeddelande och lyfter även det faktum att LBG:n produceras i närområdet:

– Tack vare våra högteknologiska lösningar kan vi producera flytande biogas i vår anläggning i Lidköping, bara 13 mil från Göteborg. Det innebär korta transporter vilket också är en fördel för både miljö och klimat.

”Varje steg mot allt hållbarare transporter är viktigt”

För Swedegas innebär avtalet att ytterligare en leverantör kan erbjuda flytande gas, och att andelen förnybart ökar.

– Vi är glada för att vi nu kan erbjuda svensk sjöfart möjligheten att inte bara ställa om till flytande naturgas, utan också successivt öka andelen förnybar gas. Varje steg mot allt hållbarare transporter är viktigt, säger Johan Zettergren, vd för Swedegas, och betonar att sjöfartens omställning från olja till flytande gas är ett mycket stort steg:

– Sjöfartens utsläpp påverkar miljön i haven, i luften både till havs och i hamnar, och inte minst arbetsmiljön på fartygen. Med LNG som drivmedel minskar utsläppen kraftigt, jämfört med de marina bränslen som används av de flesta idag. Med LBG blir det dessutom inga nettoutsläpp av koldioxid.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!