2019-05-06 Fossilfritt drivmedel i stor skala https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/vattenfall-preem-webb.jpg

Fossilfritt drivmedel i stor skala

Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall, Petter Holland, vd Preem. Foto: Vattenfall
Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall, Petter Holland, vd Preem. Foto: Vattenfall
Gas

Vattenfall och Preem vill leda utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Med anledning av detta har parterna tecknat ett nytt treårigt avtal för ett utökat samarbete om fossilfri vätgas för biodrivmedelstillverkning, elektrifiering och elförsörjning.

Avtalet reglerar ett utökat samarbete mellan företagen om fossilfri vätgas för biodrivmedelstillverkning, elektrifiering och elförsörjning. Arbetet med det första gemensamma projektet fördjupas med fortsatta förberedelser för fossilfri vätgasproduktion genom vattenelektrolys vid Preems raffinaderi på Hisingen utanför Göteborg.

Utveckla en anläggning

Målet är att utveckla en anläggning med en effekt på 20 megawatt (MW), vilket skulle bli Europas största anläggning för vattenelektrolys till raffinaderiverksamhet.

– Partnerskap med Preem och svensk industri är mycket viktiga för att nå framgång i vår tids viktigaste fråga – att möta klimatutmaningen. Det nya avtalet fördjupar, konkretiserar och breddar samarbetet. Vi har här en stor möjlighet att producera fossilfria drivmedel i stor skala, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall i ett pressmeddelande.

– Vätgas är en viktig komponent i vår produktion av förnybara drivmedel, men tillgången på fossilfri vätgas är låg. Samarbetet med Vattenfall möjliggör att vi kan framställa fossilfri vätgas genom elektrolys, som kommer att öka förnybarhetsgraden i våra drivmedel med ytterligare några procent. Anläggningen maximerar dagens tillgängliga nätkapacitet, som behöver utvecklas för att nå full potential, säger Petter Holland, vd Preem.

Med 70 procent till 2030

Sveriges miljömål innebär att koldioxidutsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030 vilket innebär att produktionen av förnybara drivmedel måste öka avsevärt. Preem och Vattenfall har som gemensamt mål att minska klimatpåverkan vid produktion av hållbara drivmedel. Det gör samhället mindre beroende av fossila bränslen.

Preem har målsättningen att producera tre miljoner kubikmeter förnybara drivmedel per år 2030 vilket tillsammans med direkt elektrifiering skulle stå för merparten av minskningen av koldioxidutsläppen i den svenska transportsektorn.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!