2019-04-16 Gasbranschen tar fram fossilfri färdplan https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/04/industribild-webb.jpg

Gasbranschen tar fram fossilfri färdplan

Foto: Energigas Sverige
Foto: Energigas Sverige
Gas

Gasbranschen, genom branschorganisationen Energigas Sverige, tar fram en färdplan för hur energigaserna kan bidra till ett fossilfritt samhälle. Arbetet görs inom ramen för regeringens initiativ Fossilfritt Sverige.

Totalt används omkring 20 terawattimmar energigaser i Sverige, inom bland annat industrin, transportsektorn och för el- och värmeproduktion. Nu tar gasbranschen fram en färdplan inom Fossilfritt Sverige, det skriver Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

Ett av världens första fossilfria välfärdsländer

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Det kräver genomgripande förändringar i hela samhället. Energigas Sverige och Fossilfritt Sverige ser att energigaserna spelar en viktig roll i den omställningen.

– Energigaser används redan i hela samhället. Som råvara och energikälla i industrin, i bilar, bussar, lastbilar och fartyg, för el- och värmeproduktion, ja till och med i hushållens spisar och grillar. Flexibiliteten är påtaglig, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Kan lösa flera av de stora samhällsutmaningarna

Totalt använder vi omkring 20 terawattimmar energigaser i Sverige. Trenden är att energigaserna ökar genom att de ersätter olika fossila oljeprodukter. Det ger bland annat minskade miljö- och klimatutsläpp.

– Vi ser att energigaserna kan hjälpa till att lösa flera av de stora samhällsutmaningarna. Nu tar vi fram den här färdplanen för att visa hur, säger Maria Malmkvist.

Fossilfria alternativ som biogas, biogasol och förnybar vätgas kommer att ta en allt större plats i samhället framöver, och även i gasbranschens färdplansarbete. Genom att tillverka biogas tar vi hand om ett avfallsproblem, samtidigt som vi får förnybart bränsle och näring till jordbruket (biogödsel).

– Det är oerhört glädjande att Energigas Sverige ska ta fram en färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Tydligheten om hur gasen med fossilt ursprung ska ersättas med förnybar gas underlättar förutsättningarna för omfattande investeringar i exempelvis biogas och energieffektivisering, som är viktiga nycklar för ett fossilfritt Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!

2019-05-24 Här är det dyrast att bo i Sverige https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/Östermalm-Stockholm.jpg

Här är det dyrast att bo i Sverige

Bostad

Stora skillnader mellan länen.

2019-05-24 Oscar Properties har tecknat avtal om Gasklockan https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/gasklockan.jpg

Oscar Properties har tecknat avtal om Gasklockan

Bostad

Behöver inte betala och tillträda marken förrän i höst.

2019-05-23 Panasonic och Toyota satsar på smarta hem tillsammans https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/panasonic-toyota.png

Panasonic och Toyota satsar på smarta hem tillsammans

Bostad

”Vi samlar våra respektive styrkor för att skapa nytt värde”.

2019-05-22 Ikea varslar tusentals https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/ikea-webb.jpg

Ikea varslar tusentals

Bostad Nyheter

”Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver.”

2019-05-22 Kvinnliga byggarbetare ratar säkerhetsutrustning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/skyddsutrustning.jpg

Kvinnliga byggarbetare ratar säkerhetsutrustning

Bostad Fastighet Nyheter

”Att byggbranschens kvinnor utsätts för högre risk på grund av bristande eller illa anpassat materiel är helt oacceptabelt.”

2019-05-23 SAS utvecklar elektriskt flyg https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2015/11/21SAS.jpg

SAS utvecklar elektriskt flyg

Flyg

Samarbetet startar i juni 2019 och kommer att fortsätta fram till slutet av 2020.

2019-05-22 Konkurs för Stockholmsfirma https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/Station_Odenplan_okt_2014a.jpg

Konkurs för Stockholmsfirma

Byggindustrin

Flera skäl till konkursen.

2019-05-22 SSM vann i tingsrätten https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/03/west-side-solna-ssm.jpg

SSM vann i tingsrätten

Byggindustrin

Slipper betala tillbaka förskott.

2019-05-22 SaltX drar ner kostnaderna https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/solceller-eon-forvarvar.jpg

SaltX drar ner kostnaderna

Energi

”Sänkta kostnader stärker bolagets finansiella uthållighet.”

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!