Energi Gas
2 min lästid

Tunga vägtransporter går in i gasens tidsålder

11:e september 2018, 11:07
Tunga vägtransporter går in i gasens tidsålder
Bildkälla Energibolaget Gasum
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Gasum investerar i byggandet av omkring 50 tankningsstationer för flytande gas för tunga fordon i Finland, Sverige och Norge fram till början av 2020-talet. Investeringen kommer att mångdubbla storleken på det nordiska nätverket av tankningsstationer för flytande gas för tunga fordon, vilket möjliggör stora utsläppsminskningar.

I de nordiska länderna har tung trafik en central roll i logistiksystemet samtidigt som det står för en stor andel av de totala utsläppen. För att målen för utsläppsminskningen som satts upp på nationell och internationell nivå ska kunna nås behövs det konkreta lösningar för att kraftigt minska utsläppen från tung trafik. Bland de koldioxidsnåla bränslena är flytande naturgas (LNG) det mest konkurrenskraftiga alternativet för detta syfte.

Övergången till flytande naturgas eller flytande biogas (LBG) kommer att leda till betydande minskningar av utsläppen av koldioxid, kvävedioxid, partiklar och buller från transporter.

”Vi är på väg mot ett koldioxidneutralt samhälle och det är dags att öka takten. Gas har en oomtvistat viktig roll i denna övergång,” sammanfattar Gasums vd Johanna Lamminen. ”De senaste åren har vi gjort målmedvetna satsningar på att bygga upp infrastrukturen för flytande gas och biogas i Norden i syfte att öka tillgången på gas. I början av 2018 gav Naturvårdsverket Gasum ett investeringsbidrag för att expandera vårt nätverk av tankningsstationer som en del av programmet Klimatklivet. Det här är avgörande bevis för den enorma potentialen för gasmarknaden och gör det möjligt att etablera gas som ett bränsle med låga utsläpp för tunga vägstransporter.”

Efterfrågan på renare transportlösningar ökar snabbt, då man vill få fram lösningar för att bekämpa klimatförändringarna. Idag står distributionstrafiken och tung trafik för över en fjärdedel av utsläppen från vägstransporterna i EU. Tillsammans med nya gasdrivna fordonsmodeller skapar det expanderande nätverket av tankningsstationer goda förutsättningar för tillväxt på marknaden för fordonsgas och utsläppsminskningar.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0