2018-06-27 Fler fartyg drivs med LBG https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/fur-vinga-lgb-skangas.jpg

Fler fartyg drivs med LBG

Bildkälla: Skangas
Bildkälla: Skangas
Gas

Skangas har försörjt det svenska rederiföretaget och LNG-pionjären Furetank med flytande biogas (LBG). Den svenska biogasen levererades till Furetanks M/T FURE VINGA från Skangas moderbolag Gasums biogasanläggning i Lidköping. Bunkringen genomfördes i Göteborgs hamn, där bränslet överfördes direkt från en tankbil till fartyget.

FURE VINGA levererades från varvet i april i år och är ett av de två fartygen i företagets flotta som drivs med flytande gas. Furetank har använt LNG som bränsle sedan 2015 när FURE WEST konverterades till dual fuel bränslesystem.

Expandering av LNG-fartygen

Tillsammans med sina samarbetspartners bygger Furetank ytterligare fem systerfartyg till FURE VINGA, av vilka samtliga kommer att utrustas med dual fuel bränslesystem och kommer att kunna drivas med LBG när bränslet är tillgängligt. Fartygen kommer att vara verksamma i norra Europa och kommer att kunna utnyttja Skangas LNG-försörjningsnätverk i regionen.

Hållbart och utbytbart 

Utöver miljöfördelarna med att använda LNG istället för konventionell bunkringsolja, är LBG även 100 procent förnybar och utan CO2-utsläpp, skriver Skangas i ett pressmeddelande. När det gäller drift av motorn, menar bolaget att LBG har liknande eller bättre egenskaper jämfört med LNG.

– Att driva fartyg med flytande naturgas är vårt bidrag till en mera miljövänlig värld. Vi kommer dock att bidra genom att öka hållbarheten. Att använda flytande biogas var ett naturligt steg i denna riktning, säger Lars Höglund, Furetanks VD. LBG kommer utan tvekan att vara ett tydligt alternativ för oss. Denna operation bevisar att det kan göras tillgängligt från vår befintliga LNG-leverantör och inte minst med samma kvalitet som vårt nuvarande LNG-bränsle, avslutar han.

– Detta är första gången vi förser en marin kund med LBG. Det kommer dock inte att bli den sista, säger Tommy Mattila, försäljnings- och marknadsföringschef hos Skangas. Att bli mera miljövänlig är möjligt med den förnybara biogasen, eftersom vi använder samma infrastruktur som vi har byggt över hela norra Europa. Detta innebär att LNG och LBG kommer att fortsätta hand i hand eftersom tillgängligheten för LBG på marknaden håller på att stiga.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!