Energi Gas
2 min lästid

Svensk biogas värd 30 miljarder

13:e april 2018, 12:09
Svensk biogas värd 30 miljarder
Villkoren för svensk och importerad biogas måste vara lika. Bildkälla: Energigas Sverige
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Biogasen är avgörande för att nå Sveriges tuffa klimatmål. I väntan på regeringens biogasutredning presenterar Energigas Sverige i dag ett förslag till Nationell biogasstrategi. Om målen nås kan det innebära ett tillskott till svensk BNP på 30 miljarder kronor årligen.

– Biogas är det ultimata exemplet på cirkulär ekonomi. Genom produktion och användning av biogas utnyttjas samhällets resurser på ett effektivt sätt. Biogasbranschen skapar arbetstillfällen, nya exportmöjligheter och bidrar till att Sverige tar täten i klimatarbetet, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Konsultföretaget 2050 har tagit fram siffror som visar att dagens biogasproduktion på 2 terawattimmar har ett BNP-värde på 4 miljarder kronor. Det övergripande målet i Nationell biogasstrategi är att minst 15 terawattimmar biogas per år ska användas i Sverige 2030. Det skulle motsvara ett BNP-värde på 30 miljarder kronor per år vid inhemsk produktion.

Andra beräkningar visar att 1 terawattimme producerad biogas motsvarar 1 000 arbetstillfällen. Det skulle alltså innebära 15 000 nya jobb vid en framtida svensk produktion på 15 terawattimmar.

För att nå sådana siffror krävs åtgärder från många olika aktörer; regering och riksdag, myndigheter, kommuner och regioner, samt från branschen själv.

Regeringen aviserar biogasutredning

Regeringen har aviserat att de ska tillsätta en biogasutredning. I väntan på den utredningen lanserar Energigas Sverige, tillsammans med ledande branschaktörer, i dag ett eget förslag till Nationell biogasstrategi.

Några av åtgärdsförslagen i strategin är: Lika villkor för importerad respektive svenskproducerad biogas. Konkurrenskraftiga spelregler som sträcker sig minst tio år framåt i tiden. Kommuner och landsting bör ta hänsyn till biogasens breda samhällsnytta vid upphandling av kollektivtrafik och andra verksamheter.

– Målet är också att regeringen ska tillsätta en biogassamordnare, som kan föra biogasens talan på ett övergripande nationellt plan. Biogasen uppfyller många politikområden och det behöver finnas någon som ser till alla biogasens fördelar, säger Maria Malmkvist.

– Vi hoppas att vårt förslag ska kunna ligga till grund för en nationell strategi från regeringens sida. Vi har helt enkelt gjort en del av jobbet åt dem!

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0