Energi Gas
3 min lästid

Mångmiljoninvestering i ny biogasanläggning

13:e april 2018, 12:02
Mångmiljoninvestering i ny biogasanläggning
Hitachi Zosen Inovas anläggning i Winterthur i Schweiz. Anläggningen i Jönköping planeras bli lika stor. Bildkälla: Jönköpings kommun
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Nu är alla avtal runt försäljningen undertecknade. Senast 2020 hoppas Hitachi Zosen Inova att företagets andra anläggning i Skandinavien, för biogasproduktion genom den patenterade Kompogas®-teknologin, ska stå klar mellan Tenhult och Barnarp. Genom torrötning kommer 40 000 ton organiskt avfall varje år kunna omvandlas till biometan och högkvalitativa gödningsmedel.

I mars godkände kommunfullmäktige försäljningen av den befintliga våtrötningsanläggningen och bolaget Jönköping Energi Biogas AB till schweiziska företaget Hitachi Zosen Inova. Nu har beslutet vunnit laga kraft och alla avtal undertecknats. Affären gjordes möjlig genom det lokala företaget JES & Partners AB och genom den får nu Hitachi Zosen Inova möjligheten att finansiera, bygga och driva den nya anläggningen.

Försäljningen betyder att matavfall och grönt avfall även i framtiden tas omhand lokalt, en lokal förnyelsebar bränsleproduktion och att minst ett tiotal arbetstillfällen blir kvar i regionen.

– Detta är en bra lösning. Försäljningen innebär att biogasen även i framtiden kommer att produceras lokalt, något som är viktigt ur miljösynpunkt av flera skäl. Genom att det organiska avfallet kan tas omhand lokalt undviker vi dessutom långa transporter, samtidigt som biogödseln är en värdefull restprodukt som kan säljas vidare, säger Ann-Marie Nilsson, ordförande i Jönköpings Rådhus AB.

Även Jönköping Energi ser positivt på försäljningen.

– Det är positivt att vi får en aktör som fortsätter med biogasverksamheten lokalt i Jönköping. Både ur ett hållbarhetsmässigt och ekonomiskt perspektiv. Genom affären tryggas också anställningarna för de medarbetare som idag arbetar inom Jönköping Energi Biogas AB, något som har varit oerhört viktigt för oss, säger Fridolf Eskilsson, VD och koncernchef.

Vill minska koldioxidavtrycken

För Hitachi Zosen Inova innebär affären en mångmiljoninvestering. I slutet av 2018 tar företaget över driften av den befintliga anläggningen vid Simsholmen, vilken drivs till dess att den nya anläggningen är på plats sommaren 2020. Efter det kommer den gamla anläggningen att demonteras.

– Sverige är världsledande när det gäller sina ansträngningar för att skapa en kolneutral ekonomi. För oss som leverantör betyder en etablering i regionen inte bara goda nyheter rent ekonomiskt, det ger oss också möjlighet att bidra till att minska Sveriges koldioxidavtryck inom transportsektorn, säger Andres Kronenberg, Vice President Business Development på Hitachi Zosen Inova.

I framtiden kommer de två stålrötkamrarna som producerar biogas genom den patenterade Kompogas®-teknologin att bearbeta upp till 40 000 ton organiskt avfall per år och producera biogas som kommer att uppgraderas och komprimeras till ett förnybart transportbränsle.

– Till skillnad från den befintliga våtrötningsanläggningen, så är en av nyckelprodukterna i torrötningsprocessen kompost, som är ett värdefullt jordförbättringsmedel, säger Lukas Heer, Hitachi Zosen Inovas Project Development Manager och understryker fördelarna med Kompogas®-tekniken.

– Eftersom inget ytterligare vatten förs in i processen, så är också det flytande gödselmedel som produceras av torrötningsprocessen mycket rikare på näringsämnen.

Lokala företagsfördelar

Komposten förs tillbaka till Jönköpings kommun för egen användning, medan den flytande biogödseln säljs till lokala bönder. De omkring 35 GWh biogas som kommer att produceras varje år kommer att omvandlas till högkvalitativ biometan och säljas som drivmedel för exempelvis kollektivtrafik och andra gasfordon.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0