FjärrvärmeTermografi ska upptäcka fjärrvärmeläckor
06.11.2019 13:58 3 min lästid

Termografi ska upptäcka fjärrvärmeläckor

06.11.2019 13:58 3 min lästid

Foto: Luke Insoll

Om det finns ett 1,5 millimeter stort hål så läcker det på ett år ut varmvatten i en mängd som motsvarar årsbehovet av värme för 15 lägenheter.

Jessica Branschaktuellt
0

För att hitta dolda, underjordiska läckor kommer ett flygplan att fota fjärrvärmenätet i Stockholm med värmekamera. Metoden kallas termografering och gör att minimala och annars osynliga läckage kan upptäckas i tid.

Flygningarna kommer att ske över city, södra delarna av stan, Västerort, Lidingö och norra Stockholm inklusive Täby. Flygningarna genomförs på relativt låg höjd, 800 meter, och planet åker fram och tillbaka i raka linjer över ett område. Det krävs särskilda väderförhållanden för att genomföra termografering. Minusgrader, snöfritt och relativt klar himmel är optimala förhållanden. Av den anledningen kommer flygningarna att ske med relativt kort varsel och därför informeras polisbefäl i området, flygledning för aktuellt luftrum och Trafikredaktionen på Sveriges Radio på förhand inför varje flygning, det skriver Stockholm Exergi i ett pressmeddelande.

Viktig undersökning

Undersökningarna med flygtermografering är viktiga. Om det finns ett 1,5 millimeter stort hål så läcker det på ett år ut varmvatten i en mängd som motsvarar årsbehovet av värme för 15 lägenheter, vilket är ett slöseri och en onödig miljöbelastning, även om värmen produceras med nästan 90 procent förnybar eller återvunnen energi. Termograferingen gör det möjligt att upptäcka små små underjordiska läckor som är osynliga på gatunivå. Det finns fler nyttor med att hitta läckage i tid. Det är bra för de boende eftersom reparationsarbeten och avbrott då blir mindre omfattande. Värmekameran upptäcker även värmeläckage som kommer av dåligt isolerade rör, alltså effektförluster som annars inte skulle ha upptäckts.

Med den här tekniken, som det Linköpingsbaserade företaget Termisk Systemteknik utför, tar det mellan fem och sju nätter att dokumentera hela Stockholm Exergis ledningsnät. Det är ledningar som motsvarar sträckan Stockholm-Madrid och innehåller lika mycket vatten som en miljon badkar.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!