2019-10-30 Osålda elbilar ska kunna tända glödlampor i Malmö https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2014/09/resundskraft och clever i samarbete om elbilsladdnng.jpg

Osålda elbilar ska kunna tända glödlampor i Malmö

Elbil Foto: Creative Commons.
Försäljningen av laddbara bilar ökar snabbt. Foto: Creative Commons
Energieffektivisering

Tusentals laddande elbilar i Malmö kan ge ström till det skånska elnätet under regniga dagar, rapporterar Sydsvenskan. Det finns nämligen planer på att bygga en stor solcells- och batteripark.

Många elbilar och laddhybrider importeras genom Malmö. På kort sikt är det problematiskt att ladda alla batterierna till den 100 000 bilar som varje år passerar Malmö, skriver tidningen. Det lokala elnätet räcker inte till.

Belastning blir tillgång

Tanken med projektet är att tusentals elbilar ska kunna laddas med solenergi under soliga dagar och ge ström till elnätet under regndagar, och en belastning på elnätet ska på så vis kunna vändas till en tillgång.

Det är Malmö stads miljöförvaltning som tillsammans med Eon, Copenhagen Malmö Port och Axess Logistics drivit projektet Elvisp – Electric vehicles in a sustainable port. Men det är frågan om projektet blir av, sedan Vinnova valt att inte bidra med statligt stöd.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!