2019-09-11 ESS inleder installationsarbeten https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/ess-lund-webb-neutron-forskning.jpg

ESS inleder installationsarbeten

Foto: Roger Eriksson ESS
Energieffektivisering

Nyligen överlämnades Långa instrument-hallen till forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) från byggpartnern Skanska, vilket beskrivs som en viktig milstolpe i byggprojektet.

Kurt Clausen, Vice-Chair ESS Council, John Womersley, ESS Director General, Andreas Schreyer, ESS Science Director och Skanskas Projektdirektör Per Smidfelt deltog i ceremonin, tillsammans med forskare och ingenjörer från ESS och dess in kind-partners från hela Europa. Det grundläggande installationsarbeten har med andra ord inletts för att förbereda för forskningsinstrumenten på ESS.

Världens mest kraftfulla neutronkälla

Den flervetenskapliga forskningsanläggningen ESS, som byggs i Lund och baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla, kommer att från 2023 leverera forskning i världsklass och öppna vägen för forskningsgenombrott inom områden som miljö, hälsa, material och energi. Över 200 forskare och ingenjörer som jobbar med att designa och bygga ESS världsledande instrument firade i går överlämnandet av Experimenthallen, ett stort steg närmare instrumentinstallationer.

– Överlämnandet av Långa Instrument-hallen är en viktig milstolpe på vägen mot att producera forskning från 2023, säger John Womersley, ESS Director General i ett pressmeddelande. Vi går från byggnation av hallen till installationsarbeten, i nära samarbete med våra partners i medlemsländerna, som bygger den mesta instrumenteringen. Vi är fast beslutade att tillsammans göra ESS till ett landmärke för europeisk vetenskap. 

15 forskningsinstrumenten i ESS-projektet

De 15 forskningsinstrumenten i ESS-projektet, vilka ska vara unika och optimerade för att ge specifika forskningsdata, fördelas över tre experimenthallar i forskningsanläggningen. Experimenthallen som Skanska överlämnat till ESS kommer att hysa åtta instrument, alla drygt 160 meter långa. Dessa instrument behöver placeras på ett längre avstånd från målstationen, det vill säga själva neutronkällan, för att uppnå hög detaljrikedom i forskningsresultaten, till exempel atomär upplösning på en karta över ett protein. Instrumenten är specialiserade på olika typer av experiment och kan användas inom en rad forskningsområden, som biomolekyler, bränsleceller, batteriforskning och nya kvantdatormaterial. 

– Tillsammans med våra in kind-partners runtom i Europa har vi förbundit oss att leverera 15 instrument för forskning med neutroner som möjliggör enastående vetenskapliga resultat, säger Andreas Schreyer, ESS Science Director. Vi har redan jobbat i många år med ESS instrumentsvit, och flera års hårt arbete återstår, men det här är ett enormt kliv framåt. 

De omfattande installationsarbetena fortsätter framöver för att förbereda för instrumenten i experimenthallen. Tidigare i år monterades en traverskran på 10 meters höjd, som ska användas vid såväl instrumentinstallationer som drift. I slutet av året får ESS också fullt tillgång till de två laboratorieb

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!