2019-09-09 ABB inviger högeffektslabb https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/abb-webb.jpg

ABB inviger högeffektslabb

Anders Teljebäck kommunalråd Västerås stad, Linda Wennberg chef för ABB:s affärsenhet Control Products i Sverige och Minoo Akhtarzand, landshövning i Västmanlands län. Fotograf: Jonas Bilberg
Eldistribution
Energieffektivisering

Det nya globala labbet, ABB LowVoltageLaboratory, som är en del av ABB Electrification i Västerås invigdes nyligen och är ett av ABB-koncernens mest omfattande högeffektlabb för lågspänningsprodukter.

Det ska användas för att prova och certifiera produkter som kan hjälpa kunderna att förbättra sin effektivitet, säkerhet och lönsamhet. ABB kommer att utföra provning och certifiering av sina produkter inom lågspänning, för spänningar upp till 1000VAC och 1500VDC och strömmar upp till 20 000 A.  

100 miljoner kronor

Investeringen på cirka 100 miljoner kronor är en av de största infrastrukturinvesteringarna för ABB Sverige på senare år och en av de enskilt största infrastrukturinvesteringarna globalt inom affärsområdet Electrification. Här kommer produkter som kontaktorer och mjukstartare att provas som en central del i utveckling och underhåll av ABB:s produkter. Labbet är byggt för att klara en hög säkerhetsnivå kombinerat med en hög provningskapacitet. 

-Vi är mycket glada att ha ett labb där vi effektivt kan prova våra produkters maximala prestanda och kontrollera produkternas slitstyrka och livslängd vid olika typer av hård belastning. Det innebär att vi kan vidareutveckla kvalitativa marknadsledande produkter för våra kunder samtidigt som vi kommer bli mer effektiva, säger Espen Mathisen, labbchef ABB Low Voltage Laboratory i ett pressmeddelande.

Skiftat till förnybar energiproduktion

Användningen av ABB:s lågspänningsprodukter har under de senaste 20 åren skiftat till att i högre grad vara inom förnybar energiproduktion, exempelvis vindkraft och solkraft. Förnybar energiproduktion ställer nya krav på provning och därmed ändrad prestanda på provningsresurserna.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!