Eldistribution
2 min lästid

Rekordstor satsning ska ge el till jättefabriken

1:a mars 2023, 15:32
Rekordstor satsning ska ge el till jättefabriken
Spadtag för utbyggnationen av elnätet. Bildkälla: Göteborg energi.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Förstärkningarna, som är Göteborg Energis största elnätsinvestering någonsin, är också avgörande för den fortsatta elektrifieringen av industri och transporter i Västsverige, skriver Göteborg Energi i ett pressmeddelande

– Det här är en unik satsning för oss. Totalt handlar det om ett investeringsprojekt på nästan en miljard kronor. Och det behövs. Fram till 2035 beräknas effektbehovet i Göteborg öka med 70 procent jämfört med i dag. Detta motsvarar ungefär ett nytt Malmö, säger Lars Edström, VD för Göteborg Energi Nät AB.

För att möta utvecklingen krävs en snabb utbyggnad av elnätet på lokal-, regional- och nationell nivå. I Göteborg Energi Näts investeringsprojekt ingår bland annat två nya 130 kV-mottagningsstationer på Hisingen som byggs i egen regi och en dubbel 130 kV-regionnätsledning som byggs av Vattenfall Eldistribution.

– Totalt möjliggör detta ett effekttillskott på 500 MW till Göteborg och Västsverige. Investeringarna är avgörande för etableringen av den nya batterifabriken på omkring 250 MW, men möjliggör också storskalig elektrifiering av transporter på land och till havs samt omställning av industrin i regionen liksom framtida hållbar stadsutveckling.  På sikt krävs även förstärkningar av det nationella transmissionsnätet, säger Lars Edström.

Läs även:

Ny batterifabrik hamnar i Göteborg
4:e februari 2022
Tillverkning
Ny batterifabrik hamnar i Göteborg
Northvolt och Volvo Cars placerar sin första gemensamma batterifabrik i Torslanda, bredvid Volvos…
#göteborg #göteborg energi #northvolt #volvo #volvo cars
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0