Energi Eldistribution
2 min lästid

Eitech vinner uppdrag av Svenska kraftnät

26:e april 2016, 10:03
Eitech vinner uppdrag av Svenska kraftnät
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Eitech har vunnit förtroendet att uppföra en ny 400 kV-station till Svenska kraftnät.

Uppdraget avser en omfattande entreprenad i anslutning till beställarens investering i Porjusberget som är en ny stamnätsanläggning knuten till vattenkraftgenerering från Luleå älv och därmed en viktig inmatningspunkt till stamnätet i norra Sverige. Ordervärdet för Eitechs del uppgår till drygt 100 miljoner svenska kronor.

– I exempelvis detta projekt utförs konstruktion och projektering av vårt kontor i Sundsvall, som verkligen vuxit fram till ett starkt kompetenscentra för denna typ av 400 kV-entreprenader, förklarar Dag Andreasson, Key Account Manager inom Eitech mot Svenska kraftnät.

I det nya uppdraget till Svenska kraftnät ansvarar Eitech bland annat för mark- och byggarbeten, högspänningsapparater, relä-, kontroll- och teleutrustning samt montage, driftsättning och provning till driftklar anläggning. I genomförandet ingår även rivning och demontage av befintligt ställverk och utrustning.

Stamnätsanläggningen, Porjusberget UT241, är belägen 50 km sydväst om Gällivare och byggs i och med att den befintliga 400kV-anläggningen (Svenska kraftnäts befintliga 400 kV) och tillhörande 130 kV-ställverk (Vattenfalls befintliga 130 kV) har uppnått sin tekniska livslängd. Den nya anläggningen där Svenska kraftnät blir huvudman består av ett 400 kV-ställverk ägt av Svenska kraftnät och ett 130 kV-ställverk ägt av Vattenfall Eldistribution AB.

Eitechs uppdrag avser entreprenaden för den nya 400 kV-anläggningen, vilket i sin tur samplaneras med Vattenfall Eldistribution AB som ansvarar för moderniseringen av 130kV-ställverket.

#eitech #eldistribution #energi #svenska kraftnät
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0