2020-05-20 ABB och Stena vill återvinna transformatorer https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/05/stena-recycling.jpg

ABB och Stena vill återvinna transformatorer

Omhändertagande av gammal transformator. Fotograf: Stena Recycling
Omhändertagande av gammal transformator. Fotograf: Stena Recycling
Eldistribution

ABB Power Grids och Stena Recycling har skrivit ett långsiktigt samarbetsavtal om återvinning av transformatorer. Samarbetet beskrivs som ett viktigt steg på vägen mot cirkulär ekonomi i ett hållbart samhälle.

Varje år säljs runt 200 krafttransformatorer på den svenska marknaden. De flesta av dem ersätter en gammal transformator. ABB Power Grids åtar sig omhändertagande och bortforsling av gamla transformatorer, som genom att materialet återanvänds eller återvinns sedan blir en del av ett cirkulärt kretslopp. Stena Recycling kan med minsta möjliga miljöpåverkan ta till vara cirka 98 procent av en transformator.

– Vi kan återvinna alla typer av transformatorer; storlek, fabrikat, oljefylld eller torr, det spelar ingen roll. Genom vårt stora nätverk av anläggningar och specialistkunskap erbjuder vi professionell hjälp i avfallsfrågor över hela landet. Tack vare vår geografiska spridning och lokala närvaro skapar vi förutsättningar för en effektiv logistik och hantering med minsta möjliga miljöpåverkan, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Recycling i ett pressmeddelande.

Signering ABB Power Grids och Stena. Deltagare Stena Fredrik Pettersson, Peter Arlbrandt, Thomas Hedlund, Eva Götesten. Foto Jonas Bilberg

Samarbetet mellan ABB Power Grids och Stena Recycling stannar dock inte vid återvinning av gamla transformatorer, utan omfattar även design av nya. Ett cirkulärt synsätt är viktigt vid produktutveckling, och i avtalet ingår därför gemensamt designarbete för att säkerställa att framtidens transformatorer designas med rätt förutsättningar för återvinning och återanvändning.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!