2020-04-20 Boliden tecknar avtal med Agder Energi https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/02/Mikael-Staffas.jpg

Boliden tecknar avtal med Agder Energi

Mikael Staffas
Mikael Staffas vd och koncernchef för Boliden. Bildkälla: Boliden
Eldistribution
Gruva

Avtalet mellan Boliden och Agder Energi avseer fossilfria elleveranser i Sverige och Finland. En total elleverans om 1 000 GWh per år och sträcker sig i 15 år från och med 2022.

– Genom detta avtal säkerställer vi ytterligare konkurrenskraftig och klimatsmart elförsörjning till flera av våra enheter. Detta är särskilt viktigt då elektrifieringen av våra processer fortsätter att öka under kommande år, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef, Boliden i ett pressmeddelande.

Energiförbrukningen 70 procent el

Energiförbrukningen vid Bolidens gruvor och smältverk består idag till drygt 70 procent av el. Denna andel har ökat under åren allteftersom fossila energislag har ersatts. I takt med att kvarvarande fossila bränslen successivt fortsätter att fasas ut kommer andelen el öka ytterligare. Bolidens mål är att reducera koldioxidintensiteten, koldioxidutsläpp per producerad metallenhet, med 40 procent till 2030*.

Som en följd av avtalet kan ytterligare fossilfri elproduktion driftsättas både i Sverige och Finland.

* Basår 2012.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!