2020-01-16 Vattenfall bygger nordens största batterilager https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/01/vattenfall-batterilager-uppsala.png

Vattenfall bygger nordens största batterilager

Bildkälla: Vattenfall
Eldistribution

Vattenfall Network Solutions bygger nu, i samarbete med Vattenfall Eldistribution, nordens största batterilager.

Det nya projektet ska möta det ökade behovet och möjliggöra Uppsalas fortsatta expansion. Lagret motsvarar ungefär en halv fotbollsplan, med kapacitet att driva hela Uppsala kommuns gatubelysning.

Uppsala har tidvis en hög belastning i elnätet, framför allt kalla vinterdagar när industrier går för fullt och vi värmer upp våra hus. Då kan det uppstå en kapacitetsbrist, det blir med andra ord trångt i ledningarna.

Vill testa olika affärsmodeller

Batterilagret är en del i ett innovationsprojekt där Vattenfall vill testa olika affärsmodeller för framtida kommersiella projekt. Det nya batteriet och tekniken ligger i framkant och har utvecklats tillsammans med Vattenfalls forskning- och utvecklingsavdelning. Det unika med projektet är att det kan stötta både Uppsalas elnätskapacitet och hjälpa Svenska Kraftnät i sin roll att balansera elnätet.

– Det här är obruten mark för oss och vi har mycket att lära oss om batteriets användningsområden. Det är ett innovationsprojekt, säger Arne Berlin, projektansvarig vid Vattenfall Eldistribution AB i ett pressmeddelande.

– Det här kommer att vara en viktig avlastning för vårt ansträngda elnät. Vi behöver göra mycket för att minska kapacitetsbristen de kommande åren och innovationer likt denna behövs på vägen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.

Vattenfall bygger, driftar och förvaltar batterilagret som kommer att tas i drift hösten 2020.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!