2020-01-10 ABB får Northvolt-uppdrag https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/01/abb-northvolt.jpg

ABB får Northvolt-uppdrag

Peter Spännare, projektledare Elinstallation på Northvolt. Bildkälla: ABB
Eldistribution

ABB kommer att tillhandahålla infrastruktur för kraftförsörjning från det lokala elnätet till Northvolt litiumjonbatterifabrik. Kraftsystemnätet kommer att tas i drift stegvis, med början år 2021, då batteriproduktionen planeras starta.  

ABB:s leverans inkluderar projektledning, design, upphandling av all tredjepartsutrustning, övervakning av installation och driftsättning. Leveransomfånget inkluderar transformatorer, ställverk, kablar och installationsmaterial samt kontroll- och skyddsutrustning.

En viktig milstolpe

– Northvolt är en strategiskt viktig kund och partner för ABB. För oss är det viktigt att stödja dem i arbetet med att bygga världens grönaste litiumbatteri, och byggandet av batterifabriken i Skellefteå är en viktig milstolpe i strävan efter ett samhälle som är fritt från fossila bränslen, säger Björn Jonsson, lokal affärsområdeschef på Industrial Automation i Sverige i ett pressmeddelande.  

Strömförsörjningen till batterifabriken är utformad för hög energieffektivitet och låga förluster. Den designen utvecklas gemensamt av ABB och Northvolt, baserat på Northvolts specifika behov och krav på tillförlitlighet.  

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!