2019-12-02 Energijättens första flytande solcellspark https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/12/solceller-vattenfall.jpg

Energijättens första flytande solcellspark

Bildkälla: Vattenfall
Eldistribution

Parken kommer att byggas i Nederländerna. I slutet av december kommer Vattenfall att starta byggandet av solparken, som har en kapacitet på 1,2 megawatt.

På platsen (i Gendringen) där Netterden, Vattenfalls partner i projektet, har utvunnit sand och grus i tjugofem år, finns en elektrisk sandpump i vattnet. Tillsammans med tillhörande sorterings- och bearbetningsutrustning förbrukar den cirka 2,5 miljoner kilowattimmar per år. Under åren har utvinningsverksamheten skapat en damm på vilken en ö med flytande solpaneler kommer att byggas. Den nu planerade solparken kommer att producera hälften av hela anläggningens behov av el.

Fossilfritt inom en generation

 – Vattenfall vill göra det möjligt att leva fossilfritt liv inom en generation. Vår och Netterdens gemensamma ambition för en hållbar framtid har varit grunden för vårt nystartade samarbete. Netterdens beslut att starta detta projekt, drivs av deras vision om att vara ett socialt ansvarsfullt företag där förnybar energi är en naturlig del av den visionen, säger Ivo Iprenburg, affärsutvecklingschef Fastigheter på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Vattenfall är huvudentreprenören och övervakar hela processen medan Netterden tillhandahåller finansieringen. Byggandet kommer att börja i slutet av 2019 och solparken förväntas vara i drift i maj 2020.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!