2019-11-13 Förnyat förtroende för effektreserven https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/karlshamnsverket-uniper.jpg

Förnyat förtroende för effektreserven

Karlshamnsverket. Bildkälla: Uniper
Eldistribution
Energieffektivisering

Karlshamnsverket får förnyat förtroende för effektreserven. Det står klart sedan systemoperatören Svenska kraftnät förlängt avtalet för effektreserven perioden 2021-2025.

Effektreserven är en resurs som Svenska kraftnät har i beredskap i händelse av att det skulle uppstå elbrist i Sverige. Framför allt under kalla vinterdagar då risken ökar för att svenska elkunder förbrukar mer el än vad svenska elproduktionsanläggningar klarar att leverera, samtidigt som import av el inte räcker till.

– Vi är givetvis mycket glada över att Svenska Kraftnät förlängt det befintliga avtalet som innebär att Karlshamnsverket får fortsatt förtroende. Anläggningen är i topptrim och redo att gå in i den kommande beredskapsperioden som inleds nu den 16 november, säger kraftverkschefen Henrik Svensson i ett pressmeddelande.

Handlat upp 562 megawatt

Karlshamnsverket är ett oljeeldat topp- och reservkraftverk med en total effekt på cirka 660 megawatt. För den kommande vintern har Svenska kraftnät handlat upp 562 megawatt, vilket motsvarar hela produktionsdelen i effektreserven på totalt 750 megawatt.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!