EldistributionFörnyat förtroende för effektreserven
13.11.2019 11:23 3 min lästid

Förnyat förtroende för effektreserven

13.11.2019 11:23 3 min lästid

Karlshamnsverket. Bildkälla: Uniper

Systemoperatören Svenska kraftnät har förlängt avtalet.

Jessica Branschaktuellt
0

Karlshamnsverket får förnyat förtroende för effektreserven. Det står klart sedan systemoperatören Svenska kraftnät förlängt avtalet för effektreserven perioden 2021-2025.

Effektreserven är en resurs som Svenska kraftnät har i beredskap i händelse av att det skulle uppstå elbrist i Sverige. Framför allt under kalla vinterdagar då risken ökar för att svenska elkunder förbrukar mer el än vad svenska elproduktionsanläggningar klarar att leverera, samtidigt som import av el inte räcker till.

– Vi är givetvis mycket glada över att Svenska Kraftnät förlängt det befintliga avtalet som innebär att Karlshamnsverket får fortsatt förtroende. Anläggningen är i topptrim och redo att gå in i den kommande beredskapsperioden som inleds nu den 16 november, säger kraftverkschefen Henrik Svensson i ett pressmeddelande.

Handlat upp 562 megawatt

Karlshamnsverket är ett oljeeldat topp- och reservkraftverk med en total effekt på cirka 660 megawatt. För den kommande vintern har Svenska kraftnät handlat upp 562 megawatt, vilket motsvarar hela produktionsdelen i effektreserven på totalt 750 megawatt.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!