2019-11-08 Stor elbrist i Stockholm – löst först om nio år https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/08/strommast-.jpg

Stor elbrist i Stockholm – löst först om nio år

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay / cc
Eldistribution

Bristen på el till Stockholms län är stor, vilket ställer till det för byggandet av nya bostadsområden och etableringen av företag, skriver Mitt i.

Efter en ny strängare klimatlagstiftning tvingades energibolaget Stockholm exergi i våras att stänga ner en av två koleldade pannor tillhörande Kraftvärmevärk 6 vid Värtaverket.

Detta ledde till en förvärrad elbrist som löstes först i slutet av oktober när bolaget och nätägaren Ellevio enades om att bygga om ett annat kraftvärmeverk i Värtan så att det kan producera mer miljövänlig el, baserat på bioolja.

Säkrar inte elförsörjningen

Lösningen säkrar dock inte elförsörjningen i Stockholm. Det kommer fortsatt att vara svårt att få fram tillräckligt med el till nya bostadsområden och till nya företag som vill etablera sig i länet

Ägaren till det svenska stamnätet, Svenska kraftnät, bygger därför ut nätkapaciteten i länet, men det här arbetet beräknas inte vara färdigt förrän 2028.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!