2019-10-16 Grönt ljus för energiprojekt i Frankrike https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/10/minesto-energi-projekt.jpg

Grönt ljus för energiprojekt i Frankrike

Foto: Warren Cardwell
Eldistribution
Energieffektivisering

Som en del av ett större EU-finansierat projekt som kallas TIGER har Minesto beviljats offentliga utvecklingsmedel om cirka 2,4 miljoner euro för att tillverka, installera och driftsätta bolagets marina energikonverterare DG100.

Installationen kommer att ske vid Paimpol-Bréhat, en testplats ansluten till det franska elnätet och som drivs av det franska elbolaget EDF med stöd av regionen Bretagne.

– Leveransen av detta projekt är i linje med vår strategi för kommersialisering. Projektet positionerar oss i kontinentala Europa och stärker vår relation med ett av världens största energiföretag. Det kommer också att demonstrera Minestos Deep Green-teknologi längs med den europeiska atlantkusten. Detta är en betydande tidvattenresurs som gränsar till många länder, alla med det gemensamma behovet att ställa om till förnybara energisystem, säger Martin Edlund, vd för Minesto i ett pressmeddelande.

46,8 miljoner euro

Tidal Stream Industry Energiser Project, känt som TIGER, är ett omfattande projekt med en total budget om 46,8 miljoner euro, varav 28 miljoner euro kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden via programmet Interreg France (Channel) England.

TIGER-projektet har utvecklats för att påskynda implementeringen av energiteknik som utnyttjar tidvattenströmmar i Frankrike och Storbritannien. Sammanlagt 19 partners från industri och akademi deltar i projektet, det ska vara den första gången som ett så stort antal ledande utvecklare och intressenter har samlats i ett och samma projekt med målet att stötta den industriella utvecklingen av tidvattenenergi.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!