Energi Eldistribution
1 min lästid

Europeisk standard för elväg?

14:e oktober 2019, 15:23
Europeisk standard för elväg?
Bild: Svensk Elstandard
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Det finns ett förslag till en europeisk förstandard för elvägar. Det handlar om allmänna specifikationer för strömavtagare, för att möjliggöra dynamisk överföring av ström till vägfordon från ett matningssystem i vägbanan.

Syftet är att bestämma gränssnittet mellan vägens infrastruktur och fordonet och att lägga fast ett elsäkerhetskoncept som omfattar både fordonet och den fasta matningen. Också hur strömavtagaren provas och underhålls är tänkt att ingå. Meningen är att det färdiga dokumentet ska gälla strömavtagare på vägfordon, inklusive bussar, när de kör på allmänna elvägar. Det ska inte omfatta system för laddning vid stillastående (”hållplatsladdning”), det skriver Svensk Elstandard i ett pressmeddelande.

Finns standard sen tidigare för trådbuss

För trådbussar finns sedan tidigare egna standarder. De kommer från samma grupp som arbetar med elstandarder för järnväg, spårväg och tunnelbana, den tekniska kommittén 9X i den europeiska standardiseringsorganisationen CENELEC. Därför har det här förslaget om elvägar också lagts där.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0