2019-09-19 Europas största Power-to-Heat-anläggning invigd https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/reuter-west-vattenfall-berlin.jpg

Europas största Power-to-Heat-anläggning invigd

Reuter West-verket. Bild: Vattenfall
Eldistribution
Energieffektivisering
Fjärrvärme

Vattenfall har anslutit Europas största Power-to-Heat-anläggning till fjärrvärmenätet vid Reuter West-kraftverket i Berlin. Syftet med den nya anläggningen är att producera och lagra värme från överskott av el, genererad av förnybara energikällor.

Den nya Power-to-Heat-anläggningen i Berlin är den största hittills i Europa. Den installerade kapaciteten på 120 MWth motsvarar effekten av cirka 60 000 vattenkokare av hushållstyp.

– Power-to-Heat-anläggningen är ännu en viktig milstolpe i vår utfasning av kol i Berlin till 2030 och ett konkret steg att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation även i Tysklands huvudstad, säger Tuomo Hatakka, ansvarig för värmeverksamheten vid Vattenfall i ett pressmeddelande.

Investering på 1 miljard kronor

Vattenfall har investerat omkring 1 miljard SEK (nästan 100 MEUR) i den nya Power-to-Heat-anläggningen samt i gaseldade värmepannor i Berlins Spandau-distrikt. Därigenom kan den koleldade Reuter C-anläggningen tas ur drift senare i år vilket är i linje med klimatskyddsavtalet med staden Berlin.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!