2019-08-19 Sommarsolen kunde genererat 2,7 miljarder kWh https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/08/bixia-webb.jpg

Sommarsolen kunde genererat 2,7 miljarder kWh

Bild: Bixia
Eldistribution

I snitt har solen skinit omkring 490 timmar över Sverige från midsommar och fram till den 15:e augusti. Enligt Solligan, som presenterades av SVT i fredags, sken solen som mest på Svenska Högarna, i Luleå och i Visby.

Visserligen har det inte varit lika soligt som förra året, men trots det skulle solstrålarna kunna generera en elproduktion på cirka 2,7 miljarder kWh om hälften av landets villaägare haft solpaneler på taket, enligt elbolaget Bixias beräkningar. För en villaägare i med en solelsanläggning på 5,5 kilowatt (installerad effekt) på taket, har sommarens solstrålar genererat 2 695 kilowattimmar.  

– Vi ser en fantastisk utveckling där många, både privatpersoner och företag, väljer att investera i förnybar elproduktion. Den tydligaste trenden just nu är att solel har tagit fart på allvar och även om den fortfarande står för en liten andel av den totala elproduktionen så ökar den i snabb takt, säger Matina Rosenberg, meteorolog och hållbarhetsansvarig på elbolaget Bixia i ett pressmeddelande.

Så har vi räknat: 

Antalet villor i Sverige är enligt SCB cirka 2 miljoner, ungefär hälften av dessa har tak som är lämpade för solel.1 kW installerad effekt ger cirka 1 kWh varje soltimma. En solanläggning på 5,5 kW (vilket är en vanlig anläggning för villor) generera alltså cirka 5,5 kWh per soltimma. Hälften av Sveriges villor, cirka 1 miljon x 2 695  kWh (kilowattimmar per villa) = 2,7 miljarder kWh. 

Källor: Solligan SVT, Energiföretagen, SCB.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!