2019-05-07 Största smarta laddnätverket för elbilar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/elbilar-webb.jpg

Största smarta laddnätverket för elbilar

Flexpower laddningsstation. Foto: Vattenfall
Flexpower laddningsstation. Foto: Vattenfall
Eldistribution
Vägar

Vattenfall och staden Amsterdam, tillsammans med nätägaren Liander, kompetenscentret för infrastrukturfrågor Elaad och Amsterdams Tekniska Högskola, lanserade nyligen Flexpower, det största offentliga smarta laddningsnätet för elbilar i Amsterdam.

Lösningen möjliggör snabbare laddning, maximal användning av förnybar el och effektivare användning av elnätet i Amsterdam.

456 laddstationerna med 912 laddpunkter

Vattenfall är operatör av de totalt 456 laddstationerna med 912 laddpunkter – en tredjedel av alla laddstationer för elbilar i staden – som har uppgraderats och anslutits i det nya nätverket av laddstationer.

– Flexpower Amsterdam är ett smart nätverk av laddstationer som möjliggör snabbare laddning av elbilar när solen skiner, främst med hjälp av lokalt genererad förnybar el från hushåll i närheten. Det minskar behovet av investeringar i elnätet och gör därmed lösningen till en förebild för många stora städer i Europa, säger Tomas Björnsson, chef för e-mobilitet hos Vattenfall i ett pressmeddelande.

Ökande belastning på elnätet

När staden Amsterdam växer kommer belastningen på elnätet under timmar med hög elförbrukning öka 2,5 till 5 gånger, skriver Vattenfall. En del av denna ökande belastning kommer från laddning av elbilar, vilket innebär att smarta laddlösningar kommer att behövas för att minska belastningen på elnätet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!