2019-03-26 Besiktar elnätet med helikopter https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/elpriset-nils-holgersson.jpg

Besiktar elnätet med helikopter

Foto: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) / Bruce Guenter
Foto: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) / Bruce Guenter
Eldistribution

Sandviken Energi besiktar sina högspänningslinjer med hjälp av helikopter.
– Besiktningen görs för att förebygga eventuella störningar, vilket ger en ökad driftsäkerhet och minskar risken för elavbrott, säger Leif Virén som är drift- och underhållschef för Elnät på Sandviken Energi i ett pressmeddelande.

Besiktningen är en viktig del i Sandviken Energis arbete för att underhålla och förbättra elnätet i området. Från helikoptern får man en oslagbar överblick och kan upptäcka fel och brister hos de luftburna högspänningsledningarna som annars hade varit svåra att se.

– Besiktningen är också viktig för att se var vi behöver röja och ta ned träd i ledningsgatorna. På så sätt minimeras risken för att träd faller ner över ledningar i samband med till exempel hård vind eller tungt snöfall, säger Leif Virén.

Flyger lågt

Tidvis flyger helikoptern väldigt lågt för att kunna inspektera ledningarna på nära håll. Den som vill ha information om kommande flygningar i förhand kan anmäla sig för e-postutskick på Sandviken Energis hemsida.

Besiktningen gjordes vid dagtid den 25 april. Vid behov kan fortsättning ske. Datumen är preliminära och kan ändras med anledning av väder, solljus och vind.

Hela Sandviken Energis elnät ska besiktas, vilket innebär att helikoptern flyger över dessa områden:
Svartberget, Sandviken, Storvik, Lem, Mom, Hällhammar, Ginborn, Hammarby, Storvik, Lumsheden, Kungsgården, Järbo, Sandviken, Järbo, Sandviken, Järbo, Kalltjärn, Säveränge, Sandviken, Österfärnebo, Årsunda

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!