Eldistribution
2 min lästid

Grönt ljus för ny elledning mellan Sverige och Finland

18:e oktober 2023, 09:58
Grönt ljus för ny elledning mellan Sverige och Finland
Genrebild. Foto: Martina Holmberg / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Regeringens beslut att ge projektet koncession innebär att den svenska delen av den 38 mil långa 400 kV ledningen kan börja byggas i oktober.

Sverige och Finland behöver mer el och bättre kapacitet för att kunna transportera el mellan våra länder. Det här blir den tredje växelströmsförbindelsen mellan Sverige och Finland.

– Den nya ledningen kommer öka elhandelskapaciteten med 40 till 45 procent. Det handlar om 2000 MW i båda riktningarna. Den kommer bidra till att utjämna elpriserna mellan Finland och övriga Norden. Den minskar också beroendet av fossil elproduktion, säger Ida Wallentin.

Ledningen ingår i investeringsprogrammet Fossilfritt övre Norrland och är en del i den gröna industriomställningen i norr.

– Det är många år sedan vi byggde en ledning av den här storleken i de nordligaste delarna av Sverige. Aurora Line är klassat som ett projekt av gemensamt intresse för EU och vi har ett väldigt bra samarbete med det finska stamnätsbolaget Fingrid och med EU. Så det är inte bara vi som är glada idag, säger Per Eckemark divisionschef Nät på Svenska kraftnät.

Ansökan om koncession skickades in till Energimarknadsinspektionen den 30 september 2021 och gick vidare till regeringen den 7 mars i år. Eftersom Aurora Line är en utlandsförbindelse är det regeringen som beslutar om den svenska delen av ledningen får byggas. År 2025 ska ledningen tas i drift.

Fakta Aurora Line:

Ett projekt av gemensamt intresse för EUDen nya ledningen blir totalt 38 mil lång och går från Messaure i Jokkmokks kommun till Pyhänselkä i Finland och sker i samarbete med Finlands stamnätsoperatör Fingrid. Sträckningen i Sverige är 18 mil.

#aurora line #finland #svenska kraftnät
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0