2021-05-10 Klimatfrågan: Centerpartiet kritiskt till S och M:s EU-linje https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/09/colliers.jpg

Klimatfrågan: Centerpartiet kritiskt till S och M:s EU-linje

Högtryck på kontorsmarknaden
Bildkälla: Colliers
Energi

Varken Socialdemokraternas eller Moderaternas partigrupper har visat något intresse att få bort fossil gas när EU:s regelverk för landsöverträdande energinät uppdateras. Det skriver Emma Wiesner, EU-parlamentariker (C), i en debattartikel i Ny Teknik.

EU:s medlemsländer har beslutat att samverka i en energiunion. Nu är de i en process att välja ut flera projekt som anses vara extra viktiga. Det ska underlätta både energisamarbetet och klimatomställningen.

Av projektet som valts ut rör 32 stycken naturgas och 6 stycken oljeinvesteringar. Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet, riktar kritik till både Socialdemokraterna och Moderaterna för att inte motsätta sig de projekten.

”Det intressanta är att varken Socialdemokraternas eller Moderaternas partigrupper har visat något intresse att få bort fossil gas. Svenske socialdemokraten Erik Bergkvist sitter till och med runt förhandlingsbordet, men har dock inte bemödat sig att lägga några ändringsförslag som vill fasa ut det fossila. Moderaterna och deras partigrupp har vid upprepade tillfällen röstat för att försvara den fossila gasen”, skriver hon i en debattartikel i Ny Teknik.

Hon lyfter i stället fem förslag för hur ett modernt energisystem i unionen kan skapas. Där föreslås bland annat att klimatvänlig värme ska spridas i hela EU, att inkludera infrastruktur för vätgas, och att satsa på gemensam infrastruktur för minusutsläpp och teknik som stabiliserar elnätet.

”Det är dags att S och M lever upp till sina stora ord gällande klimat- och miljöpolitik och bevisar att man är redo att knuffa sina partigrupper i en grönare riktning. Utan ett tydligt regelverk som utesluter investeringar i fossil energi blir det omöjligt att få mer ny grön energi till Europas energisystem”, skriver Wiesner avslutande i debattartikeln.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!