2021-05-10 Castellums solceller ger resultat: ”konkret och mätbar insats” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/solceller-uppsala-forskning-lagring.jpg

Castellums solceller ger resultat: ”konkret och mätbar insats”

Genrebild. Bildkälla: Pixabay / blickpixel / creativecommons
Genrebild. Bildkälla: Pixabay / blickpixel / creativecommons
Energi

Ett år har passerat sedan Castellum investerade i Växjös då största privata solcellsanläggning. Elproduktionen motsvarar årsförbrukningen för tre eluppvärmda villor.

Efter ett år i produktion kan Castellum konstatera att anläggningen har producerat 59 000 kWh, vilket täcker en tredjedel av hela byggnadens energiförbrukning. Det är lika mycket energi som årsförbrukningen för tre eluppvärmda villor.

– Det känns jättebra att ha genomfört en så konkret och mätbar insats för att minska vårt klimatavtryck. Med ett bevisat gott utfall kan vi nu gå vidare och kika på fler tänkbara anläggningar i Växjö, säger Lars Bernhäll, teknisk förvaltare Castellum, i ett pressmeddelande.

Målet med Castellums satsning ”100 på sol” är att till 2025 bygga hundra solcellsanläggningar på deras byggnader, och beskrivs som en av nyckelfaktorerna till att bli 100 % klimatneutrala till senast år 2030. Installationen i Växjö är nummer 39 i ordningen.

Solcellsproduktionen ska användas till byggnadens egen elförbrukning och Castellum ska sälja minimalt med el för att ej konkurrera med elbolagen.

– Vi har endast sålt 13 kWh under året vilket visar att anläggningen är väl dimensionerad. För att dimensionera solcellsanläggningen har vi tittat på byggnadens förbrukning över tid och anläggningen levererar enligt förväntan, säger Bernhäll.­

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!