2021-05-10 Alfa Laval förvärvar digitalt servicebolag https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/alfa-laval-webb.png

Alfa Laval förvärvar digitalt servicebolag

Bildkälla: Alfa Laval
Energi

Alfa Laval – aktiva inom värmeöverföring, separering och flödeshantering – har undertecknat ett avtal om förvärv av ett globalt bolag för väderprognoser samt avancerade datatekniklösningar. Förvärvet väntas slutföras under andra kvartalet 2021.

Förvärvet är, enligt Alfa Laval, en del av deras strategi att stödja marinindustrins strävan mot dekabornisering samt att effektivisera verksamheten. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvärvet gäller StormGeo, som har sitt huvudkontor i Bergen i Norge. De sysselsätter 515 personer i 15 länder och tillhandahåller lösningar och tjänster för väderkänslig verksamhet, främst inom marinindustrin, offshore och andra väderberoende branscher. Bolagets väderinformationstjänster hjälper kunder att minimera risker, förbättra säkerheten och göra hållbara val relaterade till rutter och daglig drift.

Transaktionspriset finansieras fullt ut med kontanta medel och uppgår till 3 630 miljoner norska kronor – cirka 3 700 miljoner svenska kronor. Förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2021, i enlighet med sedvanliga villkor.

– Förvärvet av StormGeo kommer att förstärka vårt erbjudande av lösningar som hjälper våra kunder att hantera den dekarboniseringsutmaning som industrin står inför. Dessutom bidrar StormGeo på ett utmärkt sätt till vår ambition att accelerera vår digitalisering, och vi kommer att kunna dra nytta av deras digitala och kundfokuserade serviceerfarenhet för att lyfta vårt bolags erbjudande till nästa nivå. Det kommer också att ge oss ytterligare kunskap inom det digitala området, säger Tom Erixon, VD och koncernchef för Alfa Laval, i ett pressmeddelande.

StormGeo grundades 1997 och är aktiva globalt inom väderprognoser samt avancerade datatekniklösningar inom marinindustrin, olja och gas, förnybar energi, olika funktioner inom näringslivet samt flygindustrin. Enligt pressmeddelandet är ambitionen att deras produkter hjälper kunder att minimera risker, förbättra den dagliga driften, minska kostnader och öka omsättningen.

– Det är otroligt glädjande att vi nu kommer att vara en del av Alfa Laval. StormGeo ser flera fördelar med att ägas av en marknadsledande, långsiktig industriell ägare. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vår verksamhet både geografiskt och tekniskt tillsammans med Alfa Laval, säger Søren Andersen, VD för StormGeo, i pressmeddelandet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!