2021-05-03 Rapport: Vertikal vindkraft är mest effektiv https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/05/vindkraft.jpg

Rapport: Vertikal vindkraft är mest effektiv

Foto: Oxford Brookes University
Energi

Ny forskning visar att vertikala vindkraftsturbiner är mycket mer effektiva än traditionella vindkraftverk. Det enligt en rapport från Oxford Brookes University.

Vertikal turbindesign är mycket effektivare än traditionella vindkraftverk i storskaliga vindkraftparker, och när de ställs i par ökar de vertikala turbinerna varandras prestanda med upp till 15%. Det framgår av en rapport som Oxford Brookes University genomfört.

– Denna studie visar att vindkraftsparkernas framtid bör vara vertikal. Vindkraftverk med vertikal axel kan utformas så att de ligger mycket närmare varandra, vilket ökar effektiviteten och i slutändan sänker elpriserna. På lång sikt kan VAWT hjälpa till att påskynda den gröna övergången i våra energisystem, så att mer ren och hållbar energi kommer från förnybara källor, säger professor Iakovos Tzanakis, som ledde forskningsgruppen, i ett pressmeddelande.

Studien är den första som omfattande analyserar många aspekter av vindkraftverkens prestanda, med avseende på matrisvinkel, rotationsriktning, turbinavstånd och antal rotorer. Det är också den första forskningen som undersöker om prestandaförbättringarna gäller för tre VAWT-turbiner i en serie.

– Moderna vindkraftsparker är ett av de mest effektiva sätten att generera grön energi, men de har en stor brist: när vinden närmar sig den främsta raden av turbiner kommer turbulens att genereras nedströms. Turbulensen skadar prestanda för de efterföljande raderna, säger Joachim Toftegaard Hansen, rapportens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!