2021-02-24 Styrelsemedlemmar hoppar av efter elhaveriet i Texas https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/09/elnat-vattenfall-webb.jpg

Styrelsemedlemmar hoppar av efter elhaveriet i Texas

Risken för akut elbrist har ökat ytterligare. Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
Energi

Fem styrelsemedlemmar i Texas hållbarhetsråd för elektricitet (ERCOT), som underhåller och sköter en stor del av statens elnät, lämnar sina roller till följd av elavbrotten som drabbade miljontals texasbor under snöstormen förra veckan. Det rapporterar amerikanska NPR.

Fyra miljoner texasbor fick frysa under köldvågen som orsakade delvis kollaps av statens strömförsörjning förra veckan. Elkonsumenter anmälde under de följande dagarna om de oerhört höga elräkningar som de fått till följd av haveriet.

Både konsumenter och politiker har kritiserat ERCOT’s hantering av situationen. Dels då de misslyckats med att förbereda systemet för kylan och för att styrelsemedlemmar tillsats som inte bor i staten. En utredning av ERCOT har inletts till följd av händelsen.

Greg Abbot, Texas guvernör, sade till NPR att han välkomnar styrelsemedlemmarnas avhopp och att statens utredning ändå kommer fortgå.

”När texasborna desperat behövde elektricitet så misslyckades ERCOT i sitt arbete, och texasborna fick sitta skakandes i sina hus utan ström. ERCOTs styrelse gav sin försäkring om att statens elnät var förberett för stormen, men de försäkringarna visade sig vara katastrofalt falska.”

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!