2020-06-29 Tungviktare i nytt projekt för att lagra koldioxid https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/06/preem.jpg

Tungviktare i nytt projekt för att lagra koldioxid

Petter Holland, vd för Preem. Illustration: CCS-teknik, Cinfracap.
Petter Holland, vd för Preem. Illustration: CCS-teknik, Cinfracap.
Energi
Hamnar

Göteborg kan bli först i världen med infrastruktur för transport av flytande koldioxid. Göteborg Energi och Preem är två av aktörerna i ett unikt samverkansprojekt.

Projektet har döpts till CinfraCap och de övriga deltagarna som skrivit under ett samverkansavtal är Nordion Energi, St1, Renova och Göteborgs Hamn.

– Ska vi lyckas att nå klimatmålen måste vi hitta snabbare vägar. Det gör vi genom samverkan. Förstudien som nu har startats undersöker möjligheten att, på sikt, mellanlagra och transportera två miljoner ton infångad koldioxid per år från anläggning till kajkant. För att klara det krävs en fungerande infrastruktur på plats, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn.

Målet med den förstudie som nu startat är att utveckla en gemensam infrastruktur för transport av flytande koldioxid som i sin tur utvinns via koldioxidavskiljning genom så kallad CCS-teknik.

– CCS-tekniken är avgörande för att Preem ska nå målet om att vara klimatneutrala 2045. Vi är redan långt framme vad gäller infångning av koldioxid och kör idag en testanläggning på raffinaderiet i Lysekil. Men vi måste också ha en fungerande infrastruktur för att fullt ut kunna använda tekniken, och CinfraCap ger oss möjlighet att tillsammans hitta en lösning på ett problem som många står inför, säger Petter Holland, vd för Preem

Energimyndigheten har valt att gå in med halva kostnaden, totalt 1,3 miljoner kronor, genom myndighetens klimatsatsning Industriklivet. Projektet ska vara klart under det första kvartalet 2021.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!