2019-12-20 Mälarenergis senaste satsning: Block 7 https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/12/malarenergi-lars-erik-hassler.jpg

Mälarenergis senaste satsning: Block 7

Lars-Erik Hasler, ansvarig för dokumentation och kommunikation står framför det nya bygget. Foto: Jessica Nejman
Energi
Reportage

I Västerås ligger ett av Sveriges största kraftvärmeverk. Här produceras energi både till elnätet och till fjärrvärmenätet.

I skrivande stund håller Block 7 på att byggas, ett stort steg mot en förnybar framtid för Mälarenergi då fjärrvärme- och elproduktion blir fri från kol och olja. Branschaktuellt har besökt bygget av Block 7 för att se hur det går.

Mälarenergi har som mål att bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020. Den 2 februari 2017 beslutade kommunfullmäktige i Västerås att bygga Block 7 och nu är bygget i full gång. När Block 7 tas i drift kommer de äldre delarna av Kraftvärmeverket, Block 1 och 2, att fasas ut.

Lars-Erik Hasler, Ansvarig för dokumentation och kommunikation bredvid ett av de såll i bränslehanteringsanläggningen som sållar ut bränsle som är för stort för att gå direkt till pannan. (För stort material går till krossen för bearbetning.) Foto: Jessica Nejman

Träavfall från hushåll och industrier

Block 7 kommer att använda träavfall från hushåll och industrier som bränsle. Det kan till exempel vara trä som lämnas i containern för träavfall på återvinningscentralen.

– Majoriteten av bränslet kommer in med båt. Vi har möjlighet att lagra två båtlaster av bränsle i våra silos på plats. Runt virket kommer det finnas en fyra till fem meter hög mur, med ett fem meter högt nät ovanpå. Eftersom virket redan är flisat vill vi undvika risk för damning. Det kommer även finnas en sprinkleranläggning och mobila vattenkanoner, berättar Lars-Erik Hasler, ansvarig för dokumentation och kommunikation i projekt Block 7.

På plats arbetar omkring 400 kvinnor och män med att få Block 7 i drift. Foto: Jessica Nejman

Med sikte på 2020

Med en planerad kapacitet på 150 MWth (termisk effekt) kommer Block 7 stå för cirka 36 procent av värmeproduktionen och Block 6 som byggdes 2014 för cirka 50 procent. De två nya Kraftvärmeblocken täcker då cirka 86 procent av värmeproduktionen för Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck.

– Under 1990-talet var det kol och olja som gällde i Västerås. När 2000-talet kom gick nästan hälften av lasten på biobränsle. 2014 kom vi upp till 80 procent förnybart och återvunnet bränsle och till 2020 ska vi vara helt fossilfria. Det har varit en väldigt snabb utveckling, mot rätt riktning.

Samordning och dialog

På plats arbetar omkring 400 kvinnor och män med att få Block 7 i drift.

– En av de större utmaningarna har varit att navigera på väldigt tighta områden. Det är flera företag som arbetar bredvid varandra och pågående verksamhet precis i närheten. Transporter åker ständigt fram och tillbaka, plus att det går en järnväg genom arbetsplatsen med godståg några gånger om dagen. Det blir lite extra spännande om man säger så. Men vi har lyckats lösa det bra med väldigt mycket samordning och dialog med omgivande verksamheter.

Reportaget publicerades först i Energi & Industri #3 2019.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!