2019-08-30 Upphandling för batterifabriken måste göras om https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/06/Northvolt_Labs_2.jpg

Upphandling för batterifabriken måste göras om

Bild: Northvolt
Bild: Northvolt
Energi
Projekt

En upphandling värd tre miljoner inför byggandet av Northvolts batterifabrik har gjorts på ett felaktigt sätt, enligt förvaltningsrätten i Umeå och måste därför göras om. Nu anmäler sig också Skellefteå kraft sig själva till Konkurrensverket, rapporterar SVT.

Skellefteå Kraft ska bland annat förbereda marken på det kommande fabriksområdet och ordna för fiberanslutning, el och fjärrvärme. Upphandlingen är värd 3,2 miljoner kronor och handlar om material till förberedelserna för bygget.

Genomför direktupphandling

Två anbud kom in och den som förlorade upphandlingen anmälde Skellefteå kraft till Förvaltningsrätten, rapporterar SVT. Bolaget ansåg att den vinnande anbudsgivaren inte uppfyllt de obligatoriska upphandlingskraven.

Skellefteå kraft valde då att göra en direktupphandling för att kunna påbörja arbetet. Till SVT säger Jonas Ellman, inköpschef, att man gjorde det för att kunna upphandla material och säkra leveranser till Nothvolt och att det var för att hålla deras del i tidsplanen.

Ogiltit anbud

Förvaltningsrätten i Umeå beslutade att en ny prövning av de båda anbuden måste göras, vilket Dagens industri var först att rapportera om. Enligt Skellefteå kraft har man nu gjort detta, skriver SVT.

Vid en förnyad prövning fanns inget giltigt anbud säger Jonas till SVT och därför har Skellefteå Kraft anmält sig själva till Konkurrensverket.

– Vi förväntar oss att Konkurrensverket ska granska om direktupphandlingen är korrekt genomförd, säger Jonas Ellman, till SVT.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!