2019-08-12 Gotland styr mot hållbar energi https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/vindkraft-vattenfall-webb.jpg

Gotland styr mot hållbar energi

Gotland är en av de öar inom EU som är med i projektet. Foto: Vattenfall
Gotland är en av de öar inom EU som är med i projektet. Foto: Vattenfall
Energi

Gotland är en av ett 20-tal europeiska öar som är med i projektet Clean Energy for EU Island. Syftet är bland annat att minska beroendet av importerad energi på EU:s öar.

SVT Öst har tidigare rapporterat om den klimatomställning som sker inom EU och där Gotland är ett av de områden som är i täten. Ön som ska vara ett pilotområde i omställningen mot hållbart energi, beviljades medlemskap i projektet tidigare i år.

– Många öar ser att de har möjlighet att bygga ut sin förnybara energi, men det är också många öar som tar de största stötarna för det extremväder som kan komma i samband med klimatförändringarna, säger Helena Andersson, som är ekostrateg på Region Gotland till SVT Öst.

Det var 2017 som EU-kommissionen tillsammans med 14 andra EU-länder skrev under en deklaration om initiativet för ren energi till EU:s öar, däribland Sverige. Projektet är en del i det initiativet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!